Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 30 de gener de 2007 > El DOGC es publicarà únicament a través d'Internet
Dimarts, 30 de gener de 2007

El DOGC deixarà d'imprimir-se en paper i es publicarà únicament a través d'Internet


L'Avantprojecte de llei aprovat avui reconeix el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya com a servei públic universal i gratuït

La renovació tecnològica del DOGC permetrà oferir un servei d'alertes als usuaris a través de sms

La supressió de l'edició impresa representarà un estalvi de paper d'unes 350 tones anuals

El Consell de Govern ha aprovat avui l'Avantprojecte de llei del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), segons el qual el Diari serà accessible únicament per Internet de manera gratuïta i deixarà de publicar-se en paper. La nova llei dota de validesa jurídica la versió digital del Diari Oficial, d'acord amb els canvis socials i tecnològics produïts d'ençà que es va reemprendre la seva publicació, l'any 1977. Així, l'única versió oficial i autèntica del DOGC serà la disponible universalment i gratuïta per Internet.

D'acord amb aquest avantprojecte de llei, les biblioteques del Sistema de Lectura Pública i les llibreries de la Generalitat hauran de facilitar la consulta gratuïta del DOGC a tots els ciutadans i ciutadanes. La supressió de l'edició impresa representarà un estalvi de paper d'aproximadament 350 tones anuals.

La renovació tecnològica del Diari permetrà oferir serveis de pagament per facilitar la consulta d'informació als ciutadans. Entre d'altres, en el futur es podran fer subscripcions temàtiques i rebre avisos per sms al telèfon mòbil quan es publiquin qüestions d'interès per a l'usuari. Una altra de les novetats destacades d'aquest procés de renovació del DOGC és la digitalització dels exemplars editats durant la República, que seran accessibles igualment des d'Internet.

El projecte de llei aprovat avui també preveu la possibilitat d'integrar dins el DOGC els butlletins oficials de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, amb l'acord previ de les diputacions respectives. D'aquesta manera, es podrà configurar una única publicació oficial a Catalunya.


Antecedents històrics

L'embrió de l'actual Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va ser el Butlletí de la Generalitat de Catalunya, el número 1 del qual va aparèixer el 3 de maig de 1931 amb la instauració de la Generalitat republicana. A partir del 31 de desembre següent va canviar el nom pel de Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya, fins que, el 26 d'agost de 1936, es va convertir en Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El darrer número d'aquesta època es va publicar el 25 de gener de 1939, el dia abans de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes.

Malgrat això, la voluntat de supervivència a l'exili es va manifestar en l'edició de tres números, publicats pel president Josep Tarradellas a França. El número 1 porta data de juny de 1956; el número 2, de maig de 1977, i el número 3, d'agost del mateix any.

Amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya el 5 d'octubre de 1977, es va iniciar la segona època de la Generalitat contemporània i es va reemprendre la publicació del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya: el 5 de desembre de 1977 va aparèixer el número 1, amb la publicació del Reial decret llei 41/1977, de 29 de setembre, de restabliment provisional de la Generalitat de Catalunya i el nomenament de Josep Tarradellas com a President de la Generalitat, de Frederic Rahola com a conseller de la Presidència i els decrets d'estructura del Govern de la Generalitat provisional i nomenament dels consellers.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya