Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 30 de gener de 2007 > Regulaciķ del sector de les terāpies naturals
Dimarts, 30 de gener de 2007

Catalunya serā pionera a Europa en la regulaciķ del sector de les terāpies naturals


Aquesta és l'oferta de places més nombrosa per a cossos de funcionaris docents que el Departament d'Educaciķ ha fet fins ara


El Govern proposa un Decret que regularā 3.500 establiments, 60 escoles i 5.000 professionals de les terāpies naturals

El Govern afronta la regulaciķ del sector de les terāpies naturals amb un decret pioner a Europa que pretén establir els requisits tčcnics necessaris i la formaciķ específica que han d'acreditar els establiments, les escoles i els professionals que les exerceixen. El Govern ha aprovat avui el Projecte de Decret pel qual es regulen les condicions per a l'exercici de determinades terāpies naturals i es crea la Comissiķ Assessora per a la Regulaciķ de la Terāpies Naturals. Segons un estudi del Colˇlegi de Farmacčutics de Barcelona, les terāpies naturals a Catalunya sķn utilitzades per un 67% pacients crōnics. S'estima, a més, que un 30% dels ciutadans han fet ús, alguna vegada a la seva vida, d'aquests tipus de terāpies i que actualment existeixen uns 3.500 establiments, 5.000 prāctics i 60 escoles de terāpies naturals.

El projecte de decret de terāpies naturals regula els requisits estructurals, d'equipament i d'activitat que han de complir els establiments de terāpies naturals per a la seva autoritzaciķ i registre; el procediment d'autoritzaciķ dels establiments de prāctica de terāpies naturals; els requisits del personal no sanitari per a l'aplicaciķ de les terāpies naturals; la formaciķ i l'avaluaciķ de coneixements i competčncies d'aquest personal; els requisits d'acreditaciķ dels centres de formaciķ en terāpies naturals; la creaciķ i regulaciķ de diversos registres associats al control de les autoritzacions i acreditacions atorgades, i el rčgim de control i sancionador en l'āmbit de les terāpies naturals.

Les terāpies que regula el decret sķn:

 • a) Naturopatia
 • b) Naturopatia amb criteri homeopātic
 • c) Acupuntura
 • d) Terāpia tradicional xinesa
 • e) Kinesiologia
 • f) Osteopatia
 • g) Shiatsu
 • h) Reflexologia podal
 • i) Espinologia
 • j) Drenatge limfātic
 • k) Quiromassatge
 • l) Diafreoterāpia
 • m) Alliberaciķ holística d'estrčs amb tčcniques de kinesiologia

El text preveu que la formaciķ específica per a la prāctica de terāpies naturals s'ha de dur a terme en centres de formaciķ acreditats i ha d'anar a cārrec de personal amb formaciķ acreditada. També regula els requisits d'autoritzaciķ dels establiments de prāctica de terāpies naturals així com de les persones que les exerceixen.

L'acreditaciķ per a l'aplicaciķ d'una o vāries terāpies naturals anirā a cārrec de l'Institut d'Estudis de la Salut, que habilitarā els prāctics per valorar l'estat dels pacients i aplicar la terāpia natural corresponent sempre que no hi hagi patologia diagnosticada que ho contradigui o alerta que recomani l'atenciķ dins el sistema sanitari.

Es considera establiment de prāctica de terāpies naturals el conjunt organitzat de mitjans tčcnics i instalˇlacions en el qual una o vāries persones que no ostenten una llicenciatura o una diplomatura sanitāria exerceixen una o més d'una de les terāpies naturals amb subjecciķ als requisits d'acreditaciķ o als requisits de reconeixement formatiu establerts en el Decret.

El Decret també estableix que un prāctic en terāpies naturals és aquella persona que no disposant de titulaciķ oficial o habilitaciķ professional per a l'exercici de les professions sanitāries titulades estā facultada, d'acord amb els procediments d'acreditaciķ i de reconeixement professional d'aquest Decret, per aplicar alguna o algunes de les terāpies naturals incloses en l'āmbit d'aplicaciķ d'aquest decret en establiments de prāctica de terāpies naturals o en centres sanitaris, en aquest darrer cas, sota la direcciķ d'un professional sanitari.

El Departament de Salut, mitjanįant aquest decret, inicia un procés de reconeixement de la utilitzaciķ d'altres terāpies diferents de les de la medicina convencional o alˇlopātica amb la seguretat que la sinergia d'ambdues produirā una millora del benestar de les persones.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya