Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern > 16 de gener de 2007 > L'Institut Català Internacional per la Pau
Dimarts, 16 de gener de 2007

El Govern dóna llum verda a la creació de l'Institut Català Internacional per la Pau


L'Institut estarà destinat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, el suport a les entitats i moviments socials, la recerca científica en aquest àmbit, l'assessorament de les administracions i la formació d'experts en resolució de conflictes


El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) amb la finalitat d'impulsar, per primera vegada, una política pública de foment de la pau que respongui, al mateix temps, a l'ampli moviment social contra la guerra i al principi rector de foment de la pau inclòs en el nou Estatut. L'Institut té l'aval del Consell Català de Foment de la Pau, que el 7 de juny passat va emetre un dictamen unànime favorable al projecte.

Amb la creació d'aquest organisme el Govern respon a una demanda ciutadana i al mandat de la Llei de foment de la pau, aprovada l'any 2003, segons la qual, en un termini de cinc anys, l'Executiu hauria de presentar al Parlament el projecte de creació d'una estructura organitzativa, de titularitat catalana, destinada a la promoció de la pau.

L'Institut neix amb la voluntat de fer de Catalunya un referent internacional en matèria de pau. Es tractarà d'un ens destinat a la promoció de la cultura de la pau, la mediació en conflictes, el suport a les entitats i moviments socials, la recerca científica en aquest àmbit, l'assessorament de les administracions i la formació d'experts en resolució de conflictes.

El projecte de creació de l'ICIP ha estat elaborat per una comissió d'experts integrada per quinze membres nomenats pel Govern per tal de definir els principals trets d'aquest nou institut. En destaquen els següents:

 • La necessitat que es tracti d'un organisme que doni resposta a una demanda ciutadana i a la Llei de foment de la pau de 2003.
 • La independència del poder polític.
 • L'obligació de ser una institució adreçada a la recerca, la formació i l'acció, amb el propòsit de contribuir al foment de la pau i a l'eradicació de la violència d'origen sociopolític.
 • La vocació d'esdevenir un referent en l'esfera internacional de recerca i foment de la pau, amb una doble vessant acadèmica i d'acció.

El Projecte de llei preveu també que la nova institució impulsi, amb els seus mitjans i de forma concertada amb altres institucions, la formació, la recerca i l'acció en matèria de pau, fixant-se els objectius següents:

 • Desenvolupament de recerca sobre la pau i els processos de pau, la resolució i transformació de conflictes, la no-violència i la seguretat humana; i difondre els resultats obtinguts.
 • Elaboració i difusió d'informes periòdics sobre iniciatives i processos de pau, així com de bones pràctiques internacionals.
 • Participació, promoció i enfortiment d'iniciatives de negociació, facilitació, mediació i consolidació de processos de pau, resolució i transformació de conflictes.
 • Compromís actiu i afavoriment de les campanyes, denúncies i actuacions en pro de la pau sorgides de la societat i les ONG, les organitzacions internacionals i d'altres institucions.
 • Assessorament a les institucions i les administracions catalanes, en particular el Parlament i el Govern, en la definició d'iniciatives i polítiques públiques de foment de la pau.
 • Suport tècnic a les iniciatives de la societat civil catalana i dels moviments socials que treballen en pro de la pau.
 • Formació d'experts i especialistes en la matèria.

L'Institut Català Internacional per la Pau és un organisme d'origen català, inspirat en el mandat de l'Estatut, creat a partir de la iniciativa social i la col·laboració entre l'administració i la societat. El nou organisme, proposat pel Parlament, neix amb vocació de compromís i de servei internacional, hereu de la tradició catalana de recerca de la pau mitjançant el diàleg, la negociació i el pacte.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya