Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 9 de gener de 2007 > Desigualtats socials en salut
Dimarts, 9 de gener de 2007

El Govern analitzarà les desigualtats socials en salut dels nuclis urbans beneficiats per la Llei de barris


Un estudi determinarà les necessitats de salut dels habitants dels barris de Catalunya beneficiaris de la Llei de barris de les convocatòries del 2004 al 2006.


El Govern elaborarà durant els dos propers anys un estudi qualitatiu sobre les necessitats de salut dels residents als nuclis urbans inclosos en la Llei de barris amb l'objectiu de determinar les actuacions prioritàries per millorar-la. El treball, que assumirà la Fundació Robert de la Universitat Autònoma de Barcelona, pretén afrontar les desigualtats socials en salut d'aquests nuclis urbans que han rebut o rebran els ajuts destinats a la millora integral de barris, àrees urbanes i viles per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees per tal d'afavorir-ne la cohesió social.

L'estudi analitzarà els factors socials i culturals que poden produir desigualtats en salut dels barris beneficiaris de la Llei de barris de les convocatòries que van del 2004 al 2006. Aquest gener es posarà en marxa la quarta convocatòria que preveu una inversió de 99 milions d'euros i que beneficiarà una quinzena de barris. Si hi sumem les tres convocatòries anteriors, el Govern haurà concedit enguany ajuts a una seixantena de barris de Catalunya, que comportaran una inversió global de 800 milions d'euros i més d'un milió de persones en resultaran beneficiades.

L'estudi, que s'elaborarà mitjançant un conveni pluriennal amb la Fundació Robert de la Universitat Autònoma de Barcelona i que s'emmarca dins el Programa Salut als Barris, té per finalitat sumar esforços en la lluita contra les desigualtats socials en l'àmbit de la salut, un dels eixos estratègics del Departament de Salut. El treball, al qual s'hi invertiran aquest any 55.948 euros, farà especial incidència en les poblacions en situació marginal o en risc de marginació d'aquests nuclis en rehabilitació, a través de l'anàlisi dels determinants de salut i condicions físiques i d'estils de vida que l'afecten, a partir d'un treball cooperatiu amb els ajuntaments, que faciliti la proximitat en la planificació, l'acció i l'avaluació, alhora que s'impulsa la Salut Comunitària, potenciant eines com la prevenció i la promoció de la salut.

La salut de les persones té molt a veure amb les condicions de vida, les pautes culturals, els nivells d'instrucció, el gènere, l'edat i altres variables que afecten de forma desigual els individus i col·lectius del nostre país. La iniciativa encetada per la Llei de barris atorga una oportunitat d'avançar en aquest camí, des del moment en què s'orienta a una acció integral en zones d'atenció preferent, en les quals concorden necessitats de tipus urbanístic amb d'altres de tipus social i de salut.

A partir d'estudis com aquest inclosos al Programa Salut als Barris, el Departament de Salut intensificarà i posarà en marxa programes i actuacions vinculades a alguns dels principals problemes de salut en els infants, les mares i la gent gran, incloent els programes de salut i escola, del nen sa i el Pla integral d'Activitat Física i Alimentació Saludable; l'accés preferent a tractaments de deshabituació tabàquica i salut bucodental; la prevenció de les drogodependències i de les malalties de transmissió sexual; l'atenció a la salut sexual i reproductiva, amb la participació de mediadors interculturals i agents de salut en atenció primària, així com tallers per a la prevenció de trastorns mentals i del deteriorament cognitiu en la gent gran.

Amb aquestes accions específiques i intensives en aquests barris, el Departament de Salut abordarà de forma directa les desigualtats en salut que es produeixen per raons culturals i socials, fent més properes i més adaptades a les diferents realitats socials les estratègies i actuacions de la salut pública i l'activitat assistencial.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya