Generalitat de Catalunya

Acords de Govern

Inici > Acords de Govern> 27 de desembre de 2006 > Quarta convocatòria de la Llei de barris
Dimarts, 27 de desembre de 2006

El Govern dóna llum verda a la quarta convocatòria de la Llei de barris


La nova convocatòria s'obrirà el proper mes de gener i generarà una inversió d'uns 200 milions d'euros per a la millora d'una quinzena més de barris


Dos anys després d'haver posat en marxa els ajuts de la Llei de barris, els 30 projectes beneficiaris de la primera i segona convocatòria ja estan iniciats

El Govern ha aprovat avui una inversió de 99 milions d'euros per convocar, el proper mes de gener, la quarta convocatòria de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, a la que es podran acollir uns quinzena de barris de Catalunya.

Aquests ajuts es destinen a cofinançar fins a un 50% els projectes de rehabilitació i millora de barris de municipis d'arreu de Catalunya. Així, amb les aportacions dels respectius ajuntaments en la propera convocatòria es generarà un volum d'inversió global de 198 milions d'euros.


60 barris i un milió de persones beneficiades

En les tres convocatòries anteriors ja s'han concedit ajuts a 46 barris amb una població resident de més de 800.000 persones. Aquests projectes generaran una inversió total de prop de 600 milions d'euros.

D'aquesta manera, amb la quarta convocatòria que avui s'impulsa, els programes de millora abastaran ja una seixantena de barris, comportaran una inversió global de 800 milions d'euros i més d'un milió de persones en resultaran beneficiades.


La Llei de barris

Amb l'acord d'avui el Govern dóna un nou impuls al desenvolupament del programa de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, que té com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, i afavorir, d'aquesta manera, la cohesió social.

Per aconseguir-ho, estableix la creació d'un fons a disposició dels ajuntaments que presentin projectes d'intervenció integral que tinguin com a objectiu la millora urbanística, social i econòmica de barris. Les aportacions de la Generalitat són destinades a cofinançar aquestes projectes.

Una Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris és l'encarregada d'analitzar els projectes presentats i proposa quins poden ser finançats i per quina quantia al conseller de PTOP, que adopta la resolució definitiva.

Els criteris per determinar les àrees que poden beneficiar-se dels ajuts tenen en compte si pateixen dèficits en equipaments, presenten problemes demogràfics com l'envelliment de la població, o tenen dificultats de desenvolupament econòmic. Així, es valora que els projectes incloguin millores de l'espai públic, rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, provisió d'equipaments, supressió de barreres arquitectòniques o programes de millora econòmica. D'altra banda, la Comissió té en compte el criteri d'equitat territorial.


Projectes que esdevenen realitat

Dos anys després d'haver posat en marxa els ajuts de la Llei de barris, els 30 projectes beneficiaris de la primera i segona convocatòria estan ja en marxa i les propostes de rehabilitació integral han començat a esdevenir una realitat. A més, des d'aquest estiu ja s'estan engegant i tramitant els 17 projectes adjudicats de la tercera convocatòria.

El desembre de 2004 es van adjudicar els ajuts de la primera convocatòria de la Llei a 13 barris, que va tenir continuïtat amb una segona convocatòria adjudicada el mes de juliol de 2005, amb 17 projectes beneficiats. El passat mes de juny uns altres 17 barris es van acollir a la tercera convocatòria.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya