Generalitat de Catalunya

Acords de Govern. VII legislatura
Dimarts, 19 de setembre de 2006

Comissió de Política Institucional

El Govern atorga els Premis Justícia d'enguany a Jiménez Villarejo i a l'Institut de Reinserció Social


Aquests guardons són un reconeixement a la contribució de persones i institucions a la millora del dret i la justícia a Catalunya

El Govern ha aprovat avui concedir el Premi Justícia de Catalunya a l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo per la seva intensa relació amb Catalunya i el seu món jurídic, i a l'Institut de Reinserció Social (IRES), per la seva contribució a l'impuls d'actuacions que han afavorit la modernització de l'Administració de Justícia catalana.

Carlos Jiménez Villarejo, nascut a Màlaga l'any 1935, es va llicenciar en dret per la Universitat de Granada i va ser destinat el 1962 a la fiscalia de Barcelona. Des de llavors ha estat vinculat professionalment i personalment a Catalunya. L'any 1987 va ser nomenat fiscal en cap de la fiscalia de l'Audiència Territorial de Barcelona, des d'on va promoure la reorganització de la fiscalia a Catalunya. També va reorganitzar la policia judicial, fins llavors enquadrada en els diferents cossos de les forces de seguretat.

L'any 1995, després de més de 30 anys de servei al sistema judicial a Catalunya, va assumir la Prefectura de la Fiscalia Especial Anticorrupció, d'àmbit estatal, càrrec en el qual va destacar per la seva tasca en la persecució de la delinqüència financera i dels delictes econòmics, amb una atenció especial als problemes de la cooperació penal internacional. L'any 2004 va ser nomenat membre de la Taula Cívica sobre Política Penitenciària, que exerceix una funció consultiva per a la modernització i supervisió del sistema penitenciari català. També és l'encarregat de la redacció de les bases preparatòries del nou Reglament d'organització i funcionament dels serveis d'execució penal a Catalunya. Com a jurista demòcrata compromès, va participar en la fundació de Justícia Democràtica i de la Unión Progresista de Fiscales de l'Estat.

L'altre guardonat, l'Institut de Reinserció Social (IRES), és una organització no governamental constituïda l'any 1969 dedicada a fer possible l'aplicació pràctica de la reinserció social i adreçada principalment a l'atenció social, psicològica i educativa de persones i col·lectius en situació de risc. L'IRES s'ha centrat en l'atenció professionalitzada per tal d'afavorir la reintegració social de les persones sotmeses a mesures d'execució penal.

L'entitat ha col·laborat estretament amb el Departament de Justícia en l'assoliment de la funció constitucional de reinserció i reeducació de les persones sotmeses a mesures penals o de justícia juvenil. L'IRES és, a més, membre de la Mesa de Participació Social del sistema penitenciari català i participa activament en la difusió i sensibilització pública de la funció rehabilitadora de l'execució penal mitjançant l'edició d'estudis i investigacions de camp.

El Premi Justícia de Catalunya es va crear l'any 2003 amb la finalitat de fomentar i reconèixer les iniciatives, actuacions, estudis i propostes que suposen una millora considerable del dret català i de la justícia a Catalunya.Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya